Αν είστε έτοιμοι να αφήσετε την άνεση των πολυτελών μπάνιων και του ζεστού φαγητού για λίγες μέρες, ταξιδέψτε στον Υπερσιβηρικό για μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Απολάυστε μοναδικά ηλιοβασιλέματα πάνω στο τρένο

Ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος εκτείνεται για 9289 χιλιόμετρα και ενώνει την Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ. Διασχίζει οκτώ ζώνες ώρας και κάνει επτά ολόκληρες μέρες για να μας πάει από την Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ, χωρίς να μετράω τις στάσεις.
Είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου.
Όταν χτίστηκε, ο υπερσιβηρικός χαρακτηρίστηκε ως “το πιο όμορφο διαμάντι στο στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας”, και η διαδρομή έγινε παγκοσμίως διάσημη τότε. Ακόμα και σήμερα, πάρα πολλά άτομα θέλουν την εμπειρία αυτή.
Γιατί όμως;
Ίσως νοσταλγία για το παρελθόν, η μπορεί να είναι το πάθος για να δει κανείς το θαύμα της μηχανικής, που είναι ένα σύμβολο νίκης του ανθρώπου πάνω στην φύση.
Σίγουρα όμως ο υπερσιβηρικός καταφέρνει να ενώσει μαζί όλα τα ρομαντικά κομμάτια ενός ταξιδιού με τις μοναδικές εμπειρίες και τα απίστευτα τοπία που κάνουν την εμπειρία του ταξιδιού απλά μαγευτική και κάτι που πρέπει να ζήσεις μια φορά στην ζωή σου.
Για να σας βοηθήσω με το ταξίδι σας και να περάσετε τέλεια, συνεργάστηκα με την Phebe Buffet, την blogger πίσω από το The Travelling Squid. Η Phebe με βοήθησε με το να μοιραστεί τις προσωπικές εμπειρίες της στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο και μου έδωσε πολλές συμβουλές για το πως να προετοιμαστώ.

Σύμβολο Ελπίδας και Κοινής Ταυτότητας

Ένα ζευγάρι στην Έσω Μογγολία, μια αυτόνομη περιοχή στην Νότια Κίνα από όπου περνάει ο υπερσιβηρικός

Βασικά, ο υπερσιβηρικός χτίστηκε με πρακτικότητα για να μεταφέρονται αγαθά στην απέραντη Ρωσία. Όμως, έχει μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από απλά μια αμαξοστοιχία και μια μηχανή.
Η Σιβηρία των σκληρών χειμώνων είναι συχνά συνδεδεμένη με απίστευτη ομορφιά. Ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος συνδέει κατοίκους μικρών πόλεων με την υπόλοιπη Ρωσία. Είναι ένα σύμβολο ελπίδας και κοινής ταυτότητας.
Δύο ακόμα γραμμές διακλαδίζονται από τον υπερσιβηρικό; ο λεγόμενος Trans-Manchurian Railway, γνωστή και ως Κινέζικος Ανατολικός Σιδηρόδρομος, και ο Υπερμογγολικός Σιδηρόδρομος.
Ο βασικός υπερσιβηρικός δεν φεύγει ποτέ από την Ρωσία, αλλά ο Κινέζικος Ανατολικός Σιδηρόδρομος περνάει από πολλές κινεζικές πόλεις όπως το Χαρμπίν και το Τσανγκτσούν, ενώ ο Υπερμογγολικός  περνάει από μικρές πόλεις της Μογγολίας πριν φτάσει στην πρωτεύουσα, το Ουλάν-Μπατόρ.
Αν προτιμάτε γρήγορα εναλλασσόμενα τοπία από το παράθυρο, από χιονισμενους λόφους σε ατελείωτες πεδιάδες, τότε πάρτε τον Υπερμογγολικό από την Μόσχα για το Πεκίνο μέσω Ουλάν-Μπατόρ. Ταξιδεύοντας από την Ρωσία στην Μογγολία και τέλος στην Κίνα, τα τοπία αλλαζουν δραματικά, και είναι σαν να βλέπεις ένα απίστευτο θέαμα!

Πότε και πως να σχεδιάσετε το ταξίδι σας

Olkhon Island, Lake Baikal

Το να σχεδιάσεις το υπερσιβηρικό σου ταξίδι είναι και αυτό μια περιπέτεια γιατί πρέπει να σκευτεία πολλά πράγματα. Το Seat 61 είναι ένας χρήσιμος ιστότοπος που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες και συμβουλές για το πως να σχεδιάσετε το ταξίδι σας και να βγάλετε φθηνά εισιτήρια.

Δυτικά ή Ανατολικά;

Η επιλογή της κατεύθυνσης βασίζεται στο αν θα θέλετε να μείνετε κάπου και να επισκεφτείτε την Μόσχα ή το Πεκίνο στο τέλος του ταξιδιού σας.
Το ταξίδι ανατολικά είναι κάπως ρομαντικό. Αν πάτε στην Μόσχα από την Ευρώπη, μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από μια Ευρωπαϊκή πόλη με τρένο που έχει ανταπόκριση με τον υπερσιβηρικό στην Μόσχα.
Κατά την πορεία σας, θα γνωρίσετε και άλλους ταξιδιώτες που έχουν το ίδιο δίλημμα.

Στάσεις στην διαδρομή

Το κεφάλι του Λένιν στο Ουλάν-Ουντέ

Αν θέλετε να κάνετε μια στάση στον δρόμο και να περάσετε πιο πολύ καιρό στην Μόσχα και το Πεκίνο, ένα βράδυ είναι αρκετό.Προτείνω να το κάνετε στα μισά της διαδρομής στην πόλη του Ιρκούτσκ.
Από το Ιρκούτσκ, μπορείτε εύκολα να πάτε στην Λίμνη Μπαϊκάλ, που είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή φρέσκου νερού στον κόσμο. Αν πάτε εκεί, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα ντόπια ψάρια (τα ομούλ) που μπορείτε να βρείτε παντού στο Ιρκούτσκ.
Επίσης, κανένας ταξιδιότης δεν μετανοιώνει την διαμονη του στο Ουλάν-Μπατόρ, για μια δοκιμή της νομαδικής ζωής. Από την πρωτεύουσα της Μογγολίας, μπορείτε να πάτε στα περίχωρα και να περάσετε την νύχτα σε ένα παραδοσιακό αντίσκηνο (γιούρτι) που μοιάζει με μια στρογγυλή τέντα από δέρμα και ύφασμα για μόνωση. Προτείνω να πάρετε ζεστά ρούχα γιατί οι νύχτες στο Ουλάν-Μπατόρ είναι πολύ κρύες.
Άλλο ένα ωραίο μέρος να δείτε στο δρόμο είναι το Ουλάν-Ουντέ, που είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Μπουργιατίας, περίπου 100χμ νοτιο-ανατολικά της λίμνης Μπαϊκάλ. Το πιο διάσημο μνημείο της πόλης είναι το μπρούτζινο κεφάλι του Βλαντιμίρ Λένιν, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η αρχιτεκτονική του Ουλάν Ουντέ είναι γενικά ενδιαφέρουσα και έχει στοιχεία Ρωσικά αλλά και Μογγολικά.

Που να πάτε

Το που να πάτε εξαρτάται από το τι είδους τοπία θέλετε να δείτε. Η πιο δημοφιλής εποχή είναι ανάμεσα στον Μάιο και τον Αύγουστο. Οι λοφοι της Μογγολίας και η Σιβηρική Τάιγκα το καλοκαίρι είναι υπέροχες από το παράθυρο του τρένου. Αν πάλι προτιμάτε χιονισμένα τοπία, ταξιδέψτε ανάμεσα στον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

ΟΚ, και τώρα οι πρακτικές λεπτομέρειες

Conductors in front of a Trans-Siberian train

Εισιτήρια

Το να βγάλεις εισιτήρια είναι πιο δύσκολο από ότι ακούγεται. Δεν υπάρχει ένας υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος από μόνος του. Αντί αυτού, υπάρχουν πολλές τοπικές και διεθνείς γραμμές που περνούν τα σύνορα της Μογγολίας και της Κίνας.
Αν κάνετε πολλές στάσεις, τα πιο αργά Ρωσικά τρένα θα είναι πιο φτηνά. Αν απλά θέλετε να μείνετε στο τρένο για λίγες μέρες, πάρτε το Ρωσικό (Rossiya) τρένο που που πάει από Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ, Είναι ο πιο γρήγορος και βολικός δρόμος, με μόνο λίγες στάσεις.
Τα εισιτήρια είναι φθηνότερα στο επίσημο ιστότοπο της Russian Railways. Τα εισιτήρια για εξωτερικές καμπίνες ξεκινούν από 17.394 ρούβλια το κρεβάτι για την γραμμή που πάει από Μόσχα στο Ιρκούτσκ. Τα εισιτήρια για κουκέτα ξεκινούν από 11.680 ιστότοπο ανά επιβάτη, που είναι λογική τιμή για ένα ταξίδι τριών ημερών. Μην ξεχνάτε ότι η κρατήσεις ξεκινούν 60 μέρες πριν το ταξίδι.
Το σαιτ της Russian Railways είναι κάπως δύσχρηστο και δεν δέχεται όλες τις κάρτες. Αν φάτε κόλλημα, συμβουλευτείτε ένα τουριστικό πρακτορείο. Αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια μέσω πρακτορείου, αλλά έστι θα πληρώσετε 15% με 20% παραπάνω.
Το Seat 61 προτείνει το Real Russia και μερικά ακόμα Ρωσικά πρακτορεία για online εισιτήρια.

Προϋπολογισμός

Αν έχετε μικρό μπάτζετ, μπορείτε να ταξιδέψετε σε κουκέτα χωρίς γεύματα. Αυτό θα σας γλιτώσει κάπου 30.000 ρούβλια. Πρέπει να πάρετε αρκετό φαγητό μαζί σας, αλλιώς θα πρέπει να κατεβαίνετε στις στάσεις για ανεφοδιασμό. Το νερό είναι πάντα διαθέσιμο στο τρένο οπότε μην ανησυχείτε.
Αν θέλετε άνεση και και προσωπική ηρεμία, τότε θα πρέπει να πληρώσετε κάπου τα διπλά. Έτσι όμως θα τρώτε στο εστιατόριο, που κοστίζει 1500 ρουβία το γεύμα. Οι εξωτερικές καμπίνες είναι ακριβές αλλά κάνουν το ταξίδι πολύ άνετο και ασφαλές για γκρουπ των 4 ατόμων.

Διαλέγωντας Θέσεις

Επιβάτες που παίζουν χαρτιά

Αν ταξιδεύετε ζευγάρι, αγοράστε κρεβάτια πάνω-κάτω. Το κάτω κρεβάτι γίνεται κάθισμα την ημέρα και μπορείτε να βλέπετε από το παράθυρο. Αν πάρετε μόνο πάνω κρεβάτια, θα πρέπει να ζητάτε την άδεια άλλων για να βλέπετε έξω. Επίσης, ΜΗΝ πάρετε κρεβάτια κοντά στις τουαλέτες. Ξέρετε γιατί!
Ένας από τους βασικούς λόγους για να πάρετε τον υπερσιβηρικό είναι τα άτομα που θα συναντήσετε. Αν θέλετε να καταλάβετε τον τρόπο ζωής των Ρώσων, τότε πάρτε κουκέτα. Αν είστε τυχεροί, θα έχετε ένα παιδάκι μαζί σας, και αυτό είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα.
Πηγαίνοντας από Μογγολία Πεκίνο, θα συναντήσετε Κινέζους έμπορες που επιστρέφουν στην Κίνα από το Ουλάν-Μπατόρ. Τα πρακτορεία συχνά βάζουν τουρίστες σε διπλανές θέσεις για να μπορείς να γνωρίσεις άτομα σαν και εσένα.

Βίζες

Παραδοσιακό ξύλινο σπίτι στο Ιρκούτσκ.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και τον Ρώσων, χρειάζονται βίζα για να μπουν στην Κίνα. Μπορείτε να πάρετε βίζα από την Κινεζική πρεσβεία στην Μόσχα, ή μέσω ειδικών πρακτορείων.
Όμως, οι Ρώσοι δεν χρειάζονται βίζα για να πάνε στην Μογγολία αν είναι να μείνουν για 30 μέρες ή λιγότερο.
Πάτε στο MyvisatoRussia.com για να δείτε αναλυτικά για κάθε χόρα.
Έξτρα πληροφορίες: Πως να βγάλετε Ρωσική Βίζα.

Ασφάλεια

Ο υπερσιβηρικός είναι γενικά ασφαλής. Όμως, καλύτερα θα ήταν να ταξιδευεις με παρέα και όχι μόνος ή μόνη. Επίσης, κλείστε δωμάτιο με κλειδαριά για έξτρα ασφάλεια.
Οι επιβάτες συχνά τα τσούζουν πολύ και αν δεν σας αρέσει αυτό, ζητήστε από το πλήρωμα του τρένου να σας αλλάξει κρεβάτι. Αν έχετε πολύτιμα αντικείμενα, να τα έχετε πάνω σας ειδικά όταν κοιμάστε.

Τι να φέρετε μαζί σας

Μπορείτε να αγοράζετε φαγητά στους σταθμούς των τρένων

Το βασικο πράγμα που πρέπει να φέρετε μαζί σας είναι χαρτί υγείας και υγρά μαντηλάκια. Δεν είναι μόνο για την προσωπική υγιεινή, αλλά μερικές φορές πρέπει καθαρίσετε και επιφάνειες πριν το φαγητό σας. Φέρτε μαζί σας μια μάσκα ύπνου και ακουστικά γιατί μπορεί να είστε μαζί με κανένα φασαριόζικο μωρό, ή να θέλετε να κοιμηθείτε το μεσημέρι.
Οι τουαλέτες είναι λίγο πρωτόγονες αλλά έχουν νεροχύτη. Δεν θα βρείτε σαπούνι εκεί, έτσι φέρτε το δικό σας. Επίσης, να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν ντουζιέρες, γι αυτό φέρτε υγρά μαντηλάκια.
Επίσης να θυμάστε να χρησιμοποιείτε τις τουαλέτες αμέσως μετά που το τρένο φεύγει από κάποιον μεγάλο σταθμό, καθώς τότε θα έχουν μόλις καθαριστεί. Μην ξεχνάτε ότι όλο το ταξίδι είναι μια περιπέτεια!
Επιβάτες με καμπίνες έχουν δωρεάν σεντόνια, αλλά μπορείτε να φέρετε και έναν υπνόσακο για κάθε ενδεχόμενο. Αν σκοπεύετε να τρώτε το δικό σας φαγητό, μην ξεχάσετε ανοιχτήρια, ψαλίδια και μαχαιροπίρουνα.
Επίσης είναι καλή ιδέα να φέρετε και φωτογραφική μηχανή ή κάμερα, έναν φακό, ένα τάμπλετ ή λάπτοπ, και 1-2 βιβλία για να σας κρατάνε συντροφιά.

Περί Φαγητού

Πηγαίνετε στο βαγόνι-εστιατόριο 2ης κλάσης για να δοκιμάσετε Ρώσικη κουζίνα

Το βαγόνι-εστιατόριο θα αλλάζει καθώς ταξιδεύετε στην Ρωσία και εκτός. Για παράδειγμα, στην Κίνα, το φαγητό είναι απλοϊκό και συμπεριλαμβάνει βραστό ρύζι, λάχανο, σέλινο και κοτόπουλο. Μερικά επώνυμα τρένα όπως το “Ρωσία” προσφέρουν εισιτήρια “service” ή “no-service”. Με ένα “service” εισιτήριο, έχετε και μερικά γεύματα που σερβίρονται στην καμπίνα σας ή στο βαγόνι-εστιατόριο. Για όλα τα άλλα, πρέπει να πληρώσετε έξτρα ή να φέρετε το δικό σας φαγητό.
Τα Ρώσικα βαγόνια-εστιατόρια έχουν πολλά φαγητά, όπως τηγανιτές πατάτες, σούπες και ντόπια γιουβαρλάκια που τα λένε πελμένια (pelmeni). Υπάρχουν επίσης σνακς, σοκολάτες, πατατάκια, νουντλς και άλλα, όμως είναι αρκετά ακριβά. Το μπαρ έχει βότκα αλλά πάλι η τιμές είναι τσιμπιμένες, γι αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε το δικό σας φαγητό και ποτό.
Οι περισσότεροι φέρνουν μαζί τους σνακς, καφέ, τσάι, νουντλς,ψωμάκια και κονσέρβες, που είναι μια εμπειρία να τις τρως στο τρένο. Δεν μοιάζει και πολύ με αληθινό φαί αλλά έχει πλάκα!
Μην ξεχάσετε μαχαιροπίρουνα και κανένα φλιτζάνι για τσάι στις κρύες νύχτες.

Το Ταξίδι της Ζωής Σας

Η θέα από το παράθυρο ανάμεσα σε Ιρκούτσκ και Ουλάν Ουντέ.

Από Μογγολικούς λόφους σε χιονισμένες Σιβηρικές βουνοκορφές, ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος υπόσχεται πολλά απίθανα πράγματα. Όμως ο υπερσιβηρικός δεν είναι μόνο μοναδικά τοπία Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ταξιδιού είναι πως περνάει κανείς τον χρόνο του καθ οδόν. Πως κοιμάσαι, τι τρως, τι διαβάζεις και πως ονειρεύεσαι ζεστά μπάνια και κανονικό φαγητό.
Ο υπερσιβηρικός είναι ένα απαλό slow-motion της ζωής σου. Σταματάς εκεί που είσαι, εμπιστεύεσαι την τύχη σου, και θα σε πάει κάπου, χωρίς βιασύνες. Το ταξίδι αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να δεις τον κόσμο αλλά και τον εαυτό σου.
Ο υπερσιβηρικός δεν είναι για τυπικούς τουρίστες, ούτε και για αυτούς που ξέρουν ακριβώς που θέλουν να πάνε. Αλλά αν θέλεις περιπέτεια και φιλοσοφία, τότε πρέπει να νιώσεις το υπερσιβηρικό ταξίδι!

Author

Write A Comment